Το ενδιαφέρον εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βοήθησε στη δημιουργία συστημάτων αυτοματισμού σχετικά χαμηλού κόστους

Το Digit κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μέγα πλήθος, ακόμη και εδώ, σε ένα συνεδριακό κέντρο γεμάτο με λάτρεις των ρομπότ. Ένας ανθρωποειδές-εργάτης αποθήκης, ο Digit περπατούσε όρθιος με πόδια που έμοιαζαν με κατσίκα και άρπαξε κάδους από ένα ράφι με τα μυώδη χέρια του κατασκευασμένα από αλουμίνιο αεροδιαστημικής ποιότητας. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα κουτιά σε μια γραμμή συναρμολόγησης και επέστρεψε στο ράφι για να ψάξει για περισσότερα.

Απεφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ, σήκωσε τα κινητά τηλέφωνα και παρακολουθούσε, λίγο ανήσυχο στην αρχή, καθώς αναρωτιόταν αν κάποια στιγμή το ρομπότ θα τρελό τον Ben Ryder Howe/New York Times

Το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί στην ProMat, την κορυφαία εμπορική έκθεση για τη βιομηχανία παραγωγής και αίνονταν και θα έπεφτε. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ.

Το Digit, κατασκευασμένο από την Agility Robotics με έδρα το Όρεγκον, είναι το είδος της τεχνολογίας για το οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν εδώ και πολλές γενιές: «Μία μηχανή με τη δύναμη και την επιδεξιότητα να ανταγωνιστεί τη δική μας και την ικανότητα να αναλαμβάνει τις δουλειές μας, ή πολύ χειρότερα». Στη συνέχεια, το ChatGPT της Τεχνητής Νοημοσύνης μπήκε στο διαδίκτυο και ξαφνικά ο φόβος είναι προς κάτι πιο έξυπνο από τους ανθρώπους παρά για κάτι ισχυρότερο σε δύναμη.

Ο αυτοματισμός, ωστόσο, έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει την αποθήκη της Amazon, αλλά η πολυαναμενόμενη επανάσταση των ρομπότ έχει ήδη ξεκινήσει και η οποία επιταχύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και την καταιγιστική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μηχανήματα όπως το Digit είναι έτοιμα να αναλάβουν ένα τεράστιο κομμάτι της σωματικής εργασίας, από τη λειτουργία περονοφόρων ανυψωτικών μέχρι το πλύσιμο των ρούχων.

Digit

Ο Ron Kyslinger πιστεύει ότι όλο αυτό είναι καλό. Ο ίδιος, ένας μηχανικός που έχει πρωτοστατήσει στον αυτοματισμό για μερικούς από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Walmart, είναι παθιασμένος με τις δυνατότητες των ρομπότ να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Τα ρομπότ απαλλάσσουν τους ανθρώπους από την πλήξη, την επανάληψη, τη σωματική καταπόνηση και τα όρια παραγωγικότητας που μπορούν να θέσουν τη δουλειά τους σε κίνδυνο, πιστεύει. Πιστεύει επίσης ότι οι Αμερικανοί έχουν μια προκατάληψη έναντι του αυτοματισμού λόγω ταινιών όπως το «The Terminator», εμποδίζοντάς τους να προσαρμοστούν στην τεχνολογία με τρόπους τόσο ευεργετικούς όσο και αναπόφευκτους.

Ο 56χρονος Kyslinger είναι επί του παρόντος σύμβουλος εταιρειών που ελπίζουν να αυξήσουν την αυτοματοποίηση και οι υπηρεσίες του έχουν μεγάλη ζήτηση. Γνωστός για την ικανότητά του να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και όχι μόνο μια αποθήκη γεμάτη μηχανές στροβιλισμού αλλά σε όλο το παγκόσμιο τοπίο του αυτοματισμού, είναι ωμός και μεθοδικός και μπορεί να είναι και κάπως σαν ρομπότ ο ίδιος όσον αφορά τον προσωπικό του τρόπο. Συχνά προσλαμβάνεται για να διαγνώσει προβλήματα και να συμβουλέψει ένα διοικητικό συμβούλιο ή τον διευθύνοντα σύμβουλο για πώς είναι η πραγματική κατάσταση.

Κατά τη γνώμη του Kyslinger, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα τεράστιων αλλαγών όσον αφορά την παρουσία ρομπότ στην εργασία. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πραγματικά πού βρισκόμαστε», μου είπε. «Είναι σαν να κοιτούν αλλού».

Η χρήση ρομπότ από μεγάλες φίρμες, λιανοπωλητές και μεταφορείς αγαθών επιταχύνθηκε σημαντικά μετά το 2019. Σύμφωνα με την Ένωση για την Προηγμένη Αυτοματοποίηση, οι παραγγελίες ρομπότ στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 42% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού ουσιαστικά παρέμειναν σταθερές τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Η μετατόπιση έλαβε χώρα σε μεγάλο βαθμό μακριά από το εμφανές πεδίο, μέσα σε ένα χάος αποθηκών χωρίς παράθυρα σε όλη τη Νοτιοανατολική και τη Μεσοδυτική Αμερική, βοηθώντας τις εταιρείες να αποφύγουν την ανάφλεξη του ταμπού κατά της αντικατάστασης των ανθρώπινων εργαζομένων με μηχανές. Μερικοί διστάζουν να συζητήσουν ακόμη και την αυτοματοποίηση.

Οι Αμερικανοί αισθάνονται εδώ και καιρό μια παράξενη αμφιθυμία έναντι του αυτοματισμού. Η χώρα που εφηύρε τέτοιους «δολοφόνους εργασίας» όπως το πλυντήριο πιάτων και τις μηχανές γενικότερα δημιούργησε επίσης τους Philip K. Dick και James Cameron, καλλιτέχνες των οποίων τα δυστοπικά οράματα βοήθησαν να γεννήσουν ένα διαρκές άγχος για τα ρομπότ.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για να γίνουν τα ρομπότ πιο κερδοφόρα -και αυτό αποδίδει καρπούς. Περισσότερες εταιρείες ανταγωνίζονται για να λύσουν τα προβλήματα που παραδοσιακά έρχονται με την αυτοματοποίηση, και πολλές τα καταφέρνουν.

Το ενδιαφέρον εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βοήθησε στη δημιουργία συστημάτων αυτοματισμού σχετικά χαμηλού κόστους που οι εταιρείες μπορούν να εγκαταστήσουν πολύ γρήγορα, δήλωσε ο Ash Sharma, διευθύνων σύμβουλος της Interact Analysis, η οποία ερευνά τις τάσεις στον αυτοματισμό. «Έχουμε δει δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε αυτόν τον τομέα», είπε.

Ωστόσο, η χρήση ρομπότ στις περισσότερες χώρες παραμένει σχετικά χαμηλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει μια δυσκολία στην κατανόηση του αληθινού κοινωνικού τους αντίκτυπου.

Ron Kyslinger

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την ένατη θέση σε πυκνότητα χρήσης ρομπότ το 2021, από την έβδομη το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής. Αντίθετα, στην Ανατολική Ασία, όπου η γήρανση του πληθυσμού έχει από καιρό γεννήσει φόβους για έλλειψη εργαζομένων, τα ρομπότ έχουν ήδη εξαπλωθεί ραγδαίως.

Οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους προβλήματα με τους ηλικιωμένους εργαζομένους, ειδικά σε βαριές βιομηχανίες όπως η μεταποίηση, όπου οι baby boomers αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

«Η πανδημία οδήγησε κάπου από ενάμισι έως τρία εκατομμύρια άτομα να μείνουν χωρίς δουλειά», δήλωσε ο Joseph Campbell, ανώτερος διευθυντής μάρκετινγκ της Universal Robots. «Πολλοί boomers που σχεδίαζαν να δουλέψουν μετά τα 65 είπαν ότι η ηλικία των 62 είναι OK. Το μετά το 65 όμως είναι τρομακτικό».

Εάν μια μετάβαση σε ένα ρομποτικό εργατικό δυναμικό βρίσκεται σε εξέλιξη, η διαχείρισή είναι πιθανό να ανήκει σε μια μικρή ομάδα βετεράνων του κλάδου όπως ο Kyslinger. Σχεδόν πριν από 20 χρόνια, ήταν ένας από τους λίγους υποστηρικτές των ρομπότ που ουσιαστικά έχτισαν το παράδειγμα, και το να το δεις όλο αυτό σήμερα μέσα από τα μάτια του σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις πού μπορεί να κατευθυνθεί στη συνέχεια.

Έχει τις ανησυχίες του -για τους ανθρώπους, όχι για τα ρομπότ.

Στο ProMat, το οποίο έλαβε χώρα για τέσσερις ημέρες του Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο McCormick Place του Σικάγο, το Digit ήταν το αδιαμφισβήτητο αστέρι. Η σκηνή έμοιαζε, ως επί το πλείστον, σαν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας φιλική προς τα παιδιά, ένα παζάρι ρομπότ όπου οι μηχανές κινούνταν αργά, έλεγαν «με συγχωρείτε» και εκτελούσαν περιορισμένες εργασίες όπως το να μαζεύουν αντικείμενα και να τα ρίχνουν.

Ωστόσο, μερικά ρομπότ ήταν μέσα σε κλουβιά από πλεξιγκλάς. «Δεν θέλετε να πάτε εκεί μέσα», είπε ο κύριος Kyslinger, δείχνοντας ένα. «Αυτό το πράγμα θα σε χτυπήσει στον… πισινό σου».

Οι 51.000 παρευρισκόμενοι του ProMat -ένα χαρούμενο πλήθος περιποιημένων, μεσήλικων λευκών ανδρικών προσώπων με σακίδια πλάτης και φανταχτερά αθλητικά παπούτσια- έτρεχαν από το ένα περίπτερο στο άλλο σαν επισκέπτες σε ζωολογικό κήπο. Το πλήθος περιελάμβανε αγοραστές από μεγάλες εταιρείες λιανικής και καταναλωτικών αγαθών, καθώς και επιχειρηματίες και μηχανικούς.

Σε ένα περίπτερο για έναν ρομπότ που είχε ως εργασία να μαζεύει αντικείμενα, είπα σε μια από τις λίγες γυναίκες που υπήρχαν στο χώρο ότι έγραφα ένα άρθρο για έναν τύπο που λεγόταν Ron. «Ω, πραγματικά», είπε, δείχνοντας κουρασμένη. «Υπάρχουν πολλοί Rons εδώ».

Ο κύριος Kyslinger κινούνταν σε αυτό το περιβάλλον σαν μια διασημότητα που έμπαινε σε ένα εστιατόριο: Μετά βίας μπορούσε να περπατήσει χωρίς να τον χαιρετήσουν. «Καλώς ήλθατε στον κόσμο του Ron», μου ψιθύρισε ένας παρευρισκόμενος μέσα στη βοή των μικροκινητήρων. «Ο Ron είναι ο “σκληρός” του αυτοματισμού», είπε ένας άλλος. Ο κύριος Kyslinger κοκκίνισε από το σχόλιο.

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα», είπε κάπως τραχιά. Είχε συμφωνήσει με τους New York Times να μοιραστεί το πάθος και τις ανησυχίες του όσον αφορά την αυτοματοποίηση υπέρ του «ό,τι είναι καλύτερο για την ανθρωπότητα».

Ο Kyslinger, ο οποίος μεγάλωσε στη δυτική Πενσυλβάνια και ήταν δεινός παίκτης του μπέιζμπολ για το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ακολούθησε την ειδικότητα της επιστήμης των υπολογιστών στο κολέγιο. Η προπόνηση ήταν στις 5 το πρωί, οπότε ξυπνούσε στις 3:30 και πήγαινε στο εργαστήριο των υπολογιστών.

Μετά την αποφοίτησή του το 1989, πήγε στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου, ξεκινώντας ως μηχανικός ελέγχων, πέρασε 23 χρόνια εργαζόμενος για την Chrysler, τη Ford και τη Honda. Οι εταιρείες αυτοκινήτων ήταν από τις πρώτες που αγκάλιασαν τον αυτοματισμό, αντικαθιστώντας τους ανθρώπους με ακατέργαστα, συχνά επικίνδυνα ρομπότ στις γραμμές συναρμολόγησης.

Τη δεκαετία του 1980, τα ρομπότ ήταν ένα κακό παράδειγμα για το πως σκεφτόταν το μέλλον η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, πιστεύουν οι ειδικοί του κλάδου, επανέφερε τη ρομποτική.

«Ό,τι πουλήσαμε ήταν για να αφαιρέσουμε εργατικά χέρια», είπε ο Campbell της Universal Robots. «Όλα έπρεπε να αντικαταστήσουν έναν εργάτη. Αυτή ήταν η εντύπωση και εκείνη την περίοδο ήταν η αλήθεια».

Για τον Kyslinger, ο οποίος σήμερα ζει κοντά στο Μιρτλ Μπιτς του Σακραμέντο, η εργασία σε μια ιαπωνική εταιρεία αυτοκινήτων ήταν μια διαμορφωτική εμπειρία. Θαύμασε αυτό που έβλεπε ως την πειθαρχημένη προσέγγιση της ιαπωνικής κουλτούρας στα περίπλοκα προβλήματα και έγραψε μια διατριβή για τα διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα στη Honda και τη Ford.

Το 2011, ο ίδιος μετακόμισε σε μια βιομηχανία που προσπαθούσε ακόμη πιο επιθετικά να αυτοματοποιήσει τους βιομηχανικούς χώρους εργασίας: Στη διανομή τροφίμων. Στην C&S Wholesale Grocers, τον μεγαλύτερο διανομέα παντοπωλείων της χώρας, σχεδίασε μια αποθήκη στην οποία ρομπότ που κινούνταν με 50 χιλιόμετρα την ώρα γέμιζαν παλέτες που προορίζονταν για σούπερ μάρκετ.

Η C&S είναι μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία που έχει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά μιας μεγάλης μερίδας του φαγητού της χώρας («αν ανήκει σε ένα ράφι σούπερ μάρκετ, πιθανότατα περνάει μέσα από μια αποθήκη C&S αυτή τη στιγμή», αρέσκεται να λέει η εταιρεία με έδρα το Νιού Χάμσαϊρ). Υπό τον Kyslinger, η C&S πρωτοστάτησε σε αποθήκες με τόσο λίγους ανθρώπους που έφτασε κοντά στο σημείο να «σβήνουν τα φώτα», που σήμαινε την ικανότητα να λειτουργεί κανείς στο σκοτάδι, μείον τα ανθρώπινα μάτια.

Σήμερα ο Kyslinger λέει ότι πλέον τα φώτα θα σβήσουν εντελώς. Καθώς περπατούσαμε στο χώρο του Promat, εντόπισε ρομπότ που κάλυπταν το χάσμα με τους ανθρώπους και σε ορισμένες περιπτώσεις τους ξεπερνούσαν. Γενικά, ο ίδιος δεν εντυπωσιάζεται εύκολα. Ονόμασε την εμπορική έκθεση ρομπότ γεμάτη «κομμάτια του μέλλοντος αλλά πολλά από αυτά κάνουν τον εγκέφαλό μου να πονάει».

Παρόλα αυτά, κάπως με απογοήτευση, επεσήμανε μερικά σημαντικά σημεία: Ένα ρομποτικό χέρι με ένα είδος λαβής που προσεγγίζει την ευελιξία των ανθρώπινων δακτύλων. Ένας οπτικός αισθητήρας που είχε σημειώσει πρόοδο στο να διακρίνει τη λάμψη σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα από ένα αντικείμενο που περιείχε. Ένας διαλογέας που διέπρεψε στο να βρει την ιδανική γεωμετρία μέσα σε ένα χαρτόκουτο για αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων, είτε «οδοντόκρεμα, τόνο ή ένα αρκουδάκι».

Ο Kyslinger φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο να εξηγήσει τι δεν μπορούν να κάνουν τα ρομπότ. Ως πρώην προγραμματιστής υπολογιστών, αναμφίβολα δεν τον ενοχλεί το ChatGPT, το chatbot που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη. «Οι άνθρωποι ψάχνουν να είναι το Άγιο Δισκοπότηρο», είπε, «αλλά είναι τόσο καλό όσο οι άνθρωποι που το προγραμμάτισαν».

Σε ένα άλλο περίπτερο, παρακολουθήσαμε ένα «cobot» (συντομογραφία για συνεργατικό ρομπότ) καθώς τοποθετούσε αντικείμενα μέσα σε ένα «αυτόνομα κινούμενο ρομπότ» που έμοιζε με ανθρωποειδές με φερμουάρ. Τα Cobots υποτίθεται ότι είναι αβλαβή, αλλά ο Ιάπωνας κατασκευαστής αυτού του μηχανήματος, η Fanuc, ένας μακροχρόνιος προμηθευτής ρομποτικών όπλων σε αυτοκινητοβιομηχανίες, το είχε βάλει ούτως ή άλλως μέσα σε ένα κλουβί.

Τα στριμωγμένα εξαρτήματά του που έμοιαζαν με πλοκάμια χταποδιού σε υπνώτιζαν να τα παρακολουθείς, αλλά μόλις αρχίσαμε να το παρακολουθούμε, ένα από τα «χέρια» του ρομπότ δεν κατάφερε να πιάσει ένα κουτί με μπατονέτες και το έριξε στο πάτωμα με αποτέλεσμα η μηχανή να περάσει από πάνω.

«Βλέπεις;» ρώτησε ο Kyslinger. Το cobot σταμάτησε αυτόματα ώστε ένας να μπορεί να μπει στο κλουβί και να αφαιρέσει τις πλέον κατεστραμένες μπατονέτες. Ο Kyslinger δεν το χαρακτήρισε αυτό ως ελάττωμα, αλλά μια «περίπτωση», το είδος του λάθους ρουτίνας που κάνει την ανθρώπινη παρέμβαση αναπόφευκτη. Έδειξε γιατί το να «σβήσουμε τα φώτα» στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι ένας αγώνας. «Πιθανότατα έμαθαν στο ρομπότ πώς να το κάνει αυτό χιλιάδες φορές στο εργαστήριό τους», είπε.

«Έχω δει ρομπότ να τα πηγαίνουν χάλια», μου είπε. Σε μια αποθήκη που ανήκει σε μια εταιρεία που συμβούλευε, ένα ρομπότ ουσιαστικά τσάκισε έναν εργαζόμενο, σπάζοντας του πολλά κόκκαλα. Ένας τεχνικός είχε απενεργοποιήσει κατά λάθος τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του. «Το ανθρώπινο λάθος προκαλεί προβλήματα, όχι το σφάλμα των ρομπότ», τόνισε ο Kyslinger, σημειώνοντας ότι τα αεροπορικά δυστυχήματα έχουν μειωθεί απότομα από τότε που εισήχθη ο αυτόματος πιλότος. «Το ρομπότ κάνει ό,τι του λένε να κάνει —ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο». «Οι άνθρωποι σκέφτονται τον “Εξολοθρευτή”», πρόσθεσε, «αλλά αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν όταν υπάρχει πρωτόκολλο ασφαλείας».

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν κάνει τα cobots ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα του βιομηχανικού αυτοματισμού. Ένα cobot «μπορεί να σε χτυπήσει, αλλά δεν μπορεί να σε βλάψει», είπε ο Kyslinger. «Ξέρει ότι είσαι εκεί. Αισθάνεται ότι είσαι εκεί και σταματά».

Το 2018, προτού η πανδημία εξαπολύσει έναν χείμαρρο πίεσης στις εταιρείες να αυτοματοποιηθούν, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανέθεσε σε μια ομάδα εργασίας ένα πρότζεκτ με θέμα «Το έργο του μέλλοντος». Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κανένα πειστικό στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις μας οδηγούν προς ένα μέλλον με ανεργία». Αντίθετα, ανέμενε «περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που θα έπρεπε να τις καλύψουν». Ωστόσο, υποστήριξε, «οι επιπτώσεις της ρομποτικής και του αυτοματισμού για τους εργαζόμενους δεν θα είναι απόλυτα ευνοϊκές».

«Η πανδημία αποκάλυψε τα τρωτά σημεία που προήλθαν από την καταστροφή των παραγωγικών ικανοτήτων στις ΗΠΑ», είπε μια από τις συμπροέδρους της ομάδας εργασίας, η Elisabeth Reynolds, λέκτορας του M.I.T. που στη συνέχεια υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός για τη μεταποίηση και την οικονομική ανάπτυξη στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο. «Η αυτοματοποίηση θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη μετάβαση σε ένα προηγμένο κατασκευαστικό κέντρο, βοηθώντας παράλληλα την αγορά ως προς τη μακροχρόνια έλλειψη εργαζομένων».

Ένας άλλος συμπρόεδρος, ο καθηγητής David Mindell, συμφώνησε, χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες αλλαγές δυνητικά θετικές για τους εργαζόμενους, αλλά μόνο εάν η ευρεία ενσωμάτωση των ρομπότ οδηγήσει στη δημιουργία «νέων βιομηχανιών και νέων ειδών θέσεων εργασίας».

«Το 60% των θέσεων εργασίας στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας δεν υπήρχαν το 1940», είπε ο Mindell στο Zoom. «Ξέρετε, σχεδιαστής ιστοσελίδων, θεραπευτής μασάζ, περιπατητής σκύλων, μηχανικός αεροδυναμικών προσομοιώσεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε να δημιουργούμε τέτοιου είδους θέσεις εργασίας».

Στο ProMat, ο Kyslinger και εγώ καταλήξαμε τελικά στον Digit. Τον παρακολουθήσαμε να δουλεύει μόνος του, όπως το να σκύβει για να μπορεί να πάρει έναν κάδο κοντά στο πάτωμα. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι που σκύβουν να μην μπορούν έπειτα να σηκωθούν», είπε ο Kyslinger. «Εκεί συμβαίνουν οι τραυματισμοί, στην πλάτη, στον λαιμό». Ωστόσο, το μηχάνημα κινούνταν αργά -πιο αργά από τους περισσότερους ανθρώπους. Ο Kyslinger μελέτησε τις κινήσεις του, φαινομενικά εντυπωσιασμένος. «Πολλοί αλγόριθμοι συνεισφέρουν σε όλο αυτό», είπε. «Οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις κινήσεις χωρίς καν να σκέφτονται». Αλλά, πρόσθεσε, για να υπάρχει μια βελτίωση σε σχέση με τους ανθρώπους, οι μηχανές δεν χρειάζεται να είναι πιο γρήγορες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »