Οι αποκαλούμενες «βόμβες ολίσθησης – καθοδήγησης» έχουν προκαλέσει πανικό στον ουκρανικό στρατό

Την εξέλιξη του πολέμου αλλά και το σχεδιασμό της ουκρανικής αντεπίθεσης φαίνεται πως αλλάζει το νέο «υπερόπλο» της Ρωσίας, οι περίφημες βόμβες «ολίσθησης – καθοδήγησης», οι οποίες έχοντας τη δυνατότητα να διαφεύγουν των ραντάρ και να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, μπορούν να επιφέρουν τεράστια πλήγματα σε εχθρικές δυνάμεις.
Δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph αναφέρει πως το εν λόγω όπλο, το οποίο μπορεί να τροποποιείται και να αναβαθμίζεται αρκετά φθηνά, θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να ξαναγράψει το σενάριο της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού.

Η επίθεση της 24ης Μαρτίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βράδυ της 24ης Μαρτίου δέκα από τα πιο προηγμένα ρωσικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και εκτόξευσαν ένα νέο όπλο, που δεν είχε δει κανείς στον πόλεμο.
Οι 11 «βόμβες ολίσθησης – καθοδήγησης» που έπεσαν εκείνο το βράδυ, έδειξαν την ικανότητα της Ρωσίας να προσαρμόζεται στα δεδομένα, ύστερα από την εξάντληση των πυραύλων cruise αλλά και της αποτυχίας της να ελέγξει τον ουρανό της Ουκρανίας.

Μη ανιχνεύσιμες

Οι βόμβες αυτές – βάρους άνω των 500 κιλών – είναι εφοδιασμένες με «πτερύγια», τα οποία τους προσφέρουν επιπλέον βεληνεκές και τους επιτρέπουν να πετούν σε χαμηλό ύψος και αρκετά μακριά ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τα εχθρικά ραντάρ και τα συστήματα αεράμυνας.
Στόχος τους είναι τα άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα.
Σε δηλώσεις του στην Telegraph, ο Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι οι ρωσικές αυτές βόμβες είναι «πολύ σοβαρή απειλή» για τον ουκρανικό στρατό, καθώς όπως είπε, η πρόσθετη εμβέλεια που τους προσφέρει η τεχνολογία ολίσθησης επί της ουσίας σημαίνει πως τα ρωσικά μαχητικά μπορούν να αποφύγουν επικίνδυνες εξόδους κοντά στις γραμμές του μετώπου.

20 βόμβες την ημέρα

«Αυτή τη στιγμή ο εχθρός χρησιμοποιεί τακτική αεροπορία για αποστολές μάχης κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, της πρώτης γραμμής και της ακτογραμμής.
Σε όλες αυτές τις περιοχές ο εχθρός εδώ και περίπου ένα μήνα χρησιμοποιεί έντονα βόμβες ολίσθησης» λέει ο Yuriy Ihnat.
Οι Ουκρανοί εκτιμούν πως οι Ρώσοι εκτοξεύουν καθημερινά τουλάχιστον 20 βόμβες ολίσθησης στο πεδίο της μάχης.

Αλλάζει ο σχεδιασμός;

Ουκρανοί και Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι βόμβες αυτές θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Κίεβο να αλλάξει την τελευταία στιγμή το σχεδιασμό του για την περίφημη και πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.
Εξίσου, σημαντικό – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – είναι πως αυτές οι βόμβες είναι πολύ πιο φθηνές και πολύ πιο εύκολο να παραχθούν σε σχέση με τους πυραύλους cruise.
Για αυτό το λόγο, φέρεται πως έχει γίνει και το κύριο όπλο των Ρώσων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εξαντλούνται τα περισσότερα πυρομαχικά υψηλής ακριβείας και τεχνολογίας.
Μάλιστα, τονίζεται ότι πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να έχει ένα βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, τη στιγμή που μπορεί να πλήξει και στόχο ακόμα και σε μια ακτίνα 10 μέτρων.

Αεροπορική ισχύς

Ένα ακόμα πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητά τους, είναι ότι το όπλο αυτό δίνει στους Ρώσους πιλότους τη δυνατότητα πλέον να χρησιμοποιούν την αεροπορική ισχύ κατά τέτοιο τρόπο που να επηρεάζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις.
Είναι μια εξέλιξη που μέχρι πρότινος δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι βόμβες αυτές εκτοξεύονται από τα ρωσικά μαχητικά περίπου 40 με 50 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους χωρίς να εκτίθενται στον κίνδυνο της ουκρανικής αεράμυνας.

Η αεράμυνα

Συνεπώς, μοιάζει σαν να «μετριάζεται», αν όχι να περιορίζεται η ισχύς της ουκρανικής αεράμυνας, η οποία ούτως ή άλλως φαίνεται να έχει ξεμείνει από πυρομαχικά μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς.
Τα περισσότερα από τα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ τα πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς βρίσκονται πολύ πίσω από το μέτωπο για να υπερασπιστούν τις πόλεις και να τις κρατήσουν εκτός εμβέλειας από τις επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού και των drones.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία αύξησε για άλλη μια φορά τον αριθμό των επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς της, χρησιμοποιώντας ιρανικά drones και πυραύλους κρουζ σε πόλεις, όπως π.χ. στο Κίεβο, με την ελπίδα ότι θα εξαντλήσει τα αποθέματα της ουκρανικής αεράμυνας.
«Γιατί να χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους cruise, όταν δεν έχουν απομείνει και πολλοί από αυτούς;
Είναι μια φθηνότερη επιλογή.
Γι’ αυτό χρησιμοποιούν βόμβες ολίσθησης ή πυραύλους S-300 επιφανείας-αέρος για να κάνουν αυτή τη δουλειά» επισημαίνει ο Ουκρανός στρατηγός Ihnat.

Πρόβλημα οι βόμβες

«Τους S-300 μπορούμε μερικές φορές να αναχαιτίσουμε, αλλά αυτές οι βόμβες είναι ένα πρόβλημα» τόνισε ο Ihnat.
Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι βόμβες ολίσθησης ανιχνεύονται πολύ δυσκολότερα από ένα συμβατικό όπλο μεγάλου βεληνεκούς λόγω του μικρού μεγέθους τους αλλά και του χαμηλού ύψους πτήσης τους.
Επιπλέον, οι τεχνικές ηλεκτρονικών παρεμβολών και αντιραντάρ που αναπτύσσονται από τους Ρώσους, έχει ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις του Κιέβου να έχουν μόνο ένα περιορισμένο «παράθυρο» για να στοχεύσουν τις βόμβες, όταν αυτές πλέον γίνονται ορατές.
Και πλέον ένα ερώτημα των Ουκρανών είναι εάν τα συστήματα αεράμυνας θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα κέντρα πληθυσμού για να υποστηρίξουν την επερχόμενη αντεπίθεση.

Εμπλοκή Patriot;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια λύση θα ήταν η αναχαίτιση τους από Patriot ή άλλα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας.
Αλλά όπως αναφέρεται, αυτές οι μονάδες είναι πολύτιμες, οι πύραυλοι τους είναι πανάκριβοι και σε κάθε περίπτωση πρέπει να κρατούνται μακριά από την πρώτη γραμμή, ώστε να μην είναι ευάλωτες στα ρωσικά πλήγματα.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί με τα συστήματα Patriot, έχουν τη δυνατότητα να μετακινήσουν περισσότερα μέσα αεράμυνας στην πρώτη γραμμή.

Η καλύτερη λύση, τα μαχητικά

Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ihnat, θα ήταν τα σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.
Για υλικοτεχνικούς λόγους η Ουκρανία προτιμά τα F-16, τα οποία έχουν μεγαλύτερης εμβέλειας ραντάρ και πυραύλους αέρος-αέρος από τα Sukhoi Su-27 και MiG-29 που χρησιμοποιεί σήμερα η Ουκρανία.
«Μόνο ένα ή δύο θα ήταν αρκετά για να τους αποτρέψουν, γιατί οι Ρώσοι θα έβλεπαν ότι μερικά από αυτά τα μαχητικά είναι στον αέρα και θα απέφευγαν να πλησιάσουν», λέει ο Ihnat.
Ωστόσο, η Δύση δεν έχει συναινέσει στην αποστολή μαχητικών.

Η στρατηγική

Συνεπώς, το Κίεβο θα πρέπει να σχεδιάσει την επίθεσή του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει τις βόμβες ολίσθησης.
Στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί «σημαντική αεροπορική άμυνα» στην πρώτη γραμμή όταν τα στρατεύματά της συναντήσουν σημεία εμπλοκής, όπως διαβάσεις ποταμών ή καλά σκαμμένες ρωσικές θέσεις, καθώς τότε θα γίνουν ευάλωτα σε αεροπορικές επιθέσεις
Εάν η Ρωσία καταφέρει να κερδίσει έδαφος στη μάχη της αεροπορικής υπεροχής, αυτό θα σημαίνει ότι τα σημεία συγκέντρωσης των ουκρανικών δυνάμεων, καθώς και οι κόμβοι διοίκησης, ελέγχου και επιμελητείας, θα γίνουν εξίσου ευάλωτοι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αναφέρεται πως οι Ουκρανοί θα πρέπει να κατακτήσουν την τέχνη της υψηλής κινητικότητας, δηλαδή να διασκορπίζουν τα στρατεύματα τους όταν δεν βρίσκονται σε μάχη, αλλά να συγκεντρώνονται γρήγορα, όταν χρειάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »