### Διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ιστορίας στο Αίγιο
**«Δύο αιώνες ελληνικό κράτος: δομές, κρίσεις και ανασυνθέσεις»**
**15 – 17 Μαΐου 2026**
Ο Δήμος Αιγιαλείας και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας» του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ιστορίας.
Το συνέδριο, με θεματικό άξονα «Δομές και μεταβολές στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους» και κεντρικό θέμα «Δύο αιώνες ελληνικό κράτος: δομές, κρίσεις και ανασυνθέσεις», θα πραγματοποιηθεί στο Αίγιο από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2026.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η μελέτη της εξελικτικής πορείας του ελληνικού κράτους υπό το πρίσμα των κρίσεων και των διαδικασιών ανασυγκρότησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο κράτος και κοινωνία ανταποκρίθηκαν σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, καθώς και στο πώς αυτές οι αντιδράσεις οδήγησαν σε θεσμικές προσαρμογές, μετασχηματισμούς ή ανασυνθέσεις.
Το συνέδριο φιλοδοξεί να φέρει σε δημιουργικό διάλογο ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και νομικούς, αναδεικνύοντας την κρίση ως βασικό εργαλείο κατανόησης της διαδρομής του ελληνικού κράτους από τη «γέννηση» έως τη σύγχρονη φάση του.
### Θεματικές ενότητες
Οι εργασίες καλύπτουν τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, από την περίοδο της Ανεξαρτησίας έως τις σημερινές προκλήσεις. Ενδεικτικά:

* Επανάσταση και προσπάθειες θεσμικής οργάνωσης
* Συγκρότηση του κράτους και πρώτες κρίσεις νομιμοποίησης
* Τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας και οι επιπτώσεις τους
* Ελληνικό κράτος και στρατιωτική ιστορία
* Πολιτικές κρίσεις και συνταγματικές προσαρμογές στον 19ο αιώνα
* Οικονομικές κρίσεις και δημοσιονομικά σοκ (19ος–21ος αιώνας)
* Το 1909 και οι πολιτικές του επιπτώσεις
* Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και πολιτικοοικονομικές τομές
* Η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγική πρόκληση
* Η κρίση του 1929 και η Ελλάδα
* Κατοχή και Εμφύλιος
* Μεταπολεμική ανάπτυξη, ανισότητες και κοινωνικές αντιδράσεις
* Η Μεταπολίτευση και η κρίση αυταρχισμού
* Οι κρίσεις του 21ου αιώνα (χρέος, μεταναστευτική, υγειονομική)
Οι ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν θα δημοσιευθούν, κατόπιν έγκρισης της Επιστημονικής Επιτροπής, σε συλλογικό τόμο που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου.
—